Svenska rallyt 2011

Torsdagen den 12 februari hade Svenska rallyt sin öppnande sträcka på Färjestads travbana i Karlstad. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson var på plats på det publikfriande öppnandet där bilarna startade två och två och körde en kortare bana ”man mot man”. Travbanan var, inte helt oväntat, full av åskådare som trängdes för att få en glimt av de kända namnen, så som Ken Block, Kimi Räikkonen, Sebastian Loeb, Petter Solberg och det svenska hemmahoppet PG Andersson. Till publikens förtjusande lyckades svensken att vinna första specialsträckan och gick därmed ut som ledare i årets första ”riktiga” specialsträcka.

Josef Fransson, som var i Värmland med anledning av en utskottsresa med Riksdagens Trafikutskott, besökte sedan på fredagsmorgon SS 4, som gick av sapeln en bit ovanför Torsby. Denna sträcka vanns av norrmannen Mads Østberg. PG Andersson fick lämna ifrån sig ledningen till norrmannen redan efter första sträckan och drabbades dessutom senare av en punktering som gjorde att han föll långt ner i sammanräkningen. De båda hade dock delad bästa tid på SS 5. Østberg ledde sedan länge i sammandraget men när alla dagar var sammanräknade fick han se sig besegrad av finländaren Mikko Hirvonen som försvarade sin seger från föregående år. Svenskhoppet PG Andersson slutade på en total sjundeplats. Åskådarantalet på plats uppskattas till ca 200 000 st.

[nggallery id=10]

Det här inlägget postades i Reportage. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska rallyt 2011

  1. 12-02-12 Sandell nöjd åtta i Svenska rallyt Patrik Sandell slutade åtta och körde hem fyra VM-poäng i sin första WRC-start. Svensken bet sig fast i åttondeplatsen redan efter den första specialsträckan torsdag kväll, och låg sedan kvar där hela helgen. Ett resultat han är mycket nöjd med. – Det har varit en skitbra helg. Allt har gått precis enligt planen. Vi har steg för steg kört fortare och fortare precis som vi ville. Och nu idag har sträcktiderna varit riktigt bra också, säger Patrik Sandell. Tillsammans med sin kartläsare Staffan Parmander tävlar han för nystartade Sweden World Rally Team i en Prodrive-driven MINI. Ett samarbete som Patrik öser beröm över. – Till att börja med är bilen skitbra, fantastisk att köra. Men även Prodrive som har hand om bilen är enorma att jobba med. Så otroligt professionella och dedikerade, säger Patrik Sandell. Det är en uppskattning som verkar ömsesidig. Richard Taylor är Team Director på Prodrive – Patrik har gjort ett kanonjobb den här helgen. Med tanke på att det är hans första WRC-start så har han leverat både för sin egen del och för oss. Han började i ett stabilt tempo och har byggt upp känslan för bilen och blivit bättre och bättre hela tiden. Och har dessutom tagit bilen i mål utan en skråma, säger Richard Taylor. Med sin åttondeplats blev Sandell bäste svensk i årets upplaga av Svenska rallyt. Tätstriden blev annars en finsk-norsk uppgörelse. Vann gjorde finländaren Jari-Matti Latvala, 16,6 sekunder före sin landsman Mikko Hirvonen, i sin tur följd av de båda norrmännen Mads Østberg och Petter Solberg. Sweden World Rally Team har ännu inte gått ut med vilken nästa tävling blir, utan bara meddelat att man avser att köra ett antal utvalda WRC-tävlingar under året. Men enligt Patrik är det snart dags att offentliggöra nästa anhalt i tävlingskalendern. – Vi kommer att besluta inom de närmaste veckorna vilken som blir nästa tävling, men vi vet redan nu att det kommer att bli fler tävlingar med MINI och Prodrive under året.