Att ändra förutsättningarna för att slippa fordonsskatten och besiktiga vartannat år om fordonet är äldre än 30 år så där utan vidare gillar jag inte. Jag kan förstå att man tycker att en bil från t.ex. 1990 kan anses som ”för modern” som veteran och att den inte kan ses som ett veteranfordon om tio år men jag gillar ändå inte att man så att säga sätter gränsen vid 1975. Många är nog de som redan nu sparar även tämligen moderna bilar för att kunna bruka dem längre fram när de blir billigare att äga. Ponera att man äger ett fordon från tidigt 90-tal som man kanske har kostat på mycket tid och pengar och bara går och väntar på att den ska bli 30 år, då måste det nya förslaget komma som ett dråpslag! Nej , inga sådana här retroaktiva årsmodellsgränser, tack! Själv skulle jag kunna sträcka mig till att man drar en gräns vid senaste skelskiftet. Alltså att bilar från år 2000 antagligen ej någonsin kommer att klassas för veteranfordon med det som gäller idag för 30-årsregeln.

Det finns mycket att skriva om att åka omkring i ett gammalt fordon. Företrädesvis då på sommaren eftersom man vill undvika saltet och allt för mycket slitage.
Om man tittar på tidningshyllan i affären i dag så slås man ju även som fordonsintresserad av hur kollosalt många tidningar det finns i detta ämne. När jag själv var i mopedåldern så fick man vara jätteglad om man hittade en Start&Speed i hyllan! Tänk vad mycket teknikkunnande detta tillfört Sverige eftersom det skruvas i snart varje garage och tänk vilken meningsfull sysselsättning det bidraget med och på så sätt kanske i många fall hållit unga borta från andra destruktiva sysselsättningar.

Jag skulle verkligen önska att alla insåg vilket kulturarv de fordonsintresserade bidraget med. Jag vill ge alla som läser detta en eloge för vad de bidraget med i detta ämne och tar gärna emot synpunkter på mitt inlägg.

Vänligen, Jan-åke Johansson, SD, Skövde.

E-post: jan-ake.johansson@sverigedemokraterna.se