Torsdagen den 12 februari hade Svenska rallyt sin öppnande sträcka på Färjestads travbana i Karlstad. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson var på plats på det publikfriande öppnandet där bilarna startade två och två och körde en kortare bana ”man mot man”. Travbanan var, inte helt oväntat, full av åskådare som trängdes för att få en glimt av de kända namnen, så som Ken Block, Kimi Räikkonen, Sebastian Loeb, Petter Solberg och det svenska hemmahoppet PG Andersson. Till publikens förtjusande lyckades svensken att vinna första specialsträckan och gick därmed ut som ledare i årets första ”riktiga” specialsträcka.

Josef Fransson, som var i Värmland med anledning av en utskottsresa med Riksdagens Trafikutskott, besökte sedan på fredagsmorgon SS 4, som gick av sapeln en bit ovanför Torsby. Denna sträcka vanns av norrmannen Mads Østberg. PG Andersson fick lämna ifrån sig ledningen till norrmannen redan efter första sträckan och drabbades dessutom senare av en punktering som gjorde att han föll långt ner i sammanräkningen. De båda hade dock delad bästa tid på SS 5. Østberg ledde sedan länge i sammandraget men när alla dagar var sammanräknade fick han se sig besegrad av finländaren Mikko Hirvonen som försvarade sin seger från föregående år. Svenskhoppet PG Andersson slutade på en total sjundeplats. Åskådarantalet på plats uppskattas till ca 200 000 st.

[nggallery id=10]