SD bil piteåPite Dragway i Långnäs utanför Piteå är välkänt i dragracekretsar. Den som varit med ett tag i branschen känner till förutsättningarna: Snabb bana och midnattssol. På programmet så pågår verksamheten fram till 21.00, men det som verkligen begränsar fortåkandet är daggen som smyger sig fram sent på kvällen och göra banan halkig. När dagens tävlingar är avklarade och alla har fått bruk för sin gasfot så vidtar i depåområdet rundsmörjandet av både bilar och team-personal. Tänk er en camping fullsatt med likasinnade så förstår ni hur trevligt de har det!
Sverigedemokraternas lokala företrädare i Piteå, Magnus Häggblad och Robert Håkansson, fanns på plats under lördagen under kval och elimineringar då detta är den mest välbesökta dagen. Efter att ha tagit kontakt med och lyckönskat teamet bakom ”SD-bilen” så började vi dela flygblad till alla som var intresserade. Och vilket gensvar! De allra flesta var intresserade och tog för sig av informationen. Många tog bladen med sig upp på läktaren och i samband med uppstädningar efter olyckliga oljeläckage så gavs gott om tid att i lugn och ro studera SD Motors budskap.

En spektakulär avvridning av en Ford 9″-axel där pinjonen och halva huset hoppade loss från resten av axeln kanske inte var roligt för chauffören, men det skapade gott om tid för läsande. Uppe på läktaren sågs många skicka bladen sinsemellan, vilket var trevligt.
När väl flygbladen tagit slut så promenerade vi i depån och stötte på många sverigevänner. Inom motorhobbyn så verkar det finnas en hel del sympatisörer. Övrigt att notera är att Pite Dragway firade 40-årsjubileum i år.
Ett trevligt inslag var en vigsel på startplattan i samband med att ’Top Doorslammers’ skulle börja köra. Det var klänning (brudgummen i snickarbyxor), ringar, kyss och alltihop. Hela publiken applåderade brudparet. Tyvärr så fick inte bröllopsresan ske längs tävlingsrakan utan paret fick vackert backa ut i depån igen med sin Citroen C5.
Och hur gick det för SD-bilen då, med Jonas Malmqvist bakom ratten? Förutom att det var tävlingens mest välfotograferade fordon så gick det inte så jättebra. Motorn ville så gärna, men tändproblem höll den tillbaka. Det arbetades hela tiden febrilt i depån med att lösa problemen. Teamet fick dock med sig 22 poäng från tävlingen och ligger för närvarande på en 11:e plats i sammandraget.

Vid pennan, Magnus Häggblad, kontaktperson SD Piteå.